Laad jij ’s nachts je telefoon op?

Het aantal branden door het opladen van elektronische apparaten stijgt flink! Laad daarom nooit je telefoon op als je gaat slapen. Zo voorkom je dat er brand ontstaat terwijl je slaapt

Feiten en fabels

Voor veel mensen is het een automatisme! Vlak voordat je naar bed gaat, verbind je de mobiele telefoon met de oplader. Dat doet immers bijna iedereen. Het is dan ook handig. Als je ’s morgens opstaat, is de batterij van je telefoon helemaal geladen. Je kunt je mobiel als het goed is de hele dag weer gebruiken. Maar is het wel verstandig om je mobiel de hele nacht op te laten laden? Misschien ken je wel de verhalen dat het slecht zou zijn voor de accu. Of dat je mobiel oververhit raakt. We zetten de belangrijkste feiten en fabels op een rij.

De hele nacht opladen is het beste voor je mobiel

Fabel. De accu blijft het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is. Hierdoor blijven de batterijen steeds actief, en dat heeft grote invloed op de levensduur. Eigenlijk kun je dus de stekker van de oplader halen als deze 80% (of minder) opgeladen is. Maar als je je mobiel ’s nachts oplaadt, zal die al snel 100% vol zijn. En dat blijft deze de hele nacht.

Als je je mobiel ’s nachts oplaadt, kun je beter het hoesje afdoen

Feit. Een hoesje om je mobiel is een goede bescherming. Bovendien ziet het er meestal leuk uit. Maar als je de oplader aansluit, kun je dit er beter af doen. De warmte die het opladen veroorzaakt, kan niet goed weg als de cover er nog om zit. Hierdoor kan de accu te warm worden, waardoor deze minder lang mee gaat.

Het is slecht voor je accu als je je mobiel ’s nachts oplaadt

Fabel. Ten minste, als je mobiel minder dan 2 jaar oud is. Als je pas een nieuwe mobiel hebt gekocht, kan het geen kwaad om deze op te laden terwijl jij slaapt. Je telefoon ‘overladen’ kan niet meer. De technologie in je mobiel zorgt ervoor dat je mobiel automatisch stopt met opladen als je accu vol is. Vervolgens haalt je mobiel stroom uit de oplader, waardoor je accu 100% vol blijft. Als je smartphone ouder is dan 2 jaar, kun je problemen met je accu krijgen. Dit is een lithium-ion accu. Op zich werkt deze veel beter dan de nikkel-accu’s die in oudere mobiele telefoons zaten (bijvoorbeeld de veelgebruikte Nokia 3310). De lithium-ion accu kan stroom sneller accepteren, waardoor hij sneller wordt opgeladen. Hierdoor wordt de accu wel sneller aangetast. Na een paar jaar ga je dit merken. Maar nog een paar jaar later wordt dit pas echt problematisch.

Is jouw bedrijf of woning brandveilig tegen deze oorzaken? Heeft u tips of vragen over brandoorzaken? Deel ze met ons in de reacties. De beste brandpreventiemiddelen bestel je natuurlijk bij RH Brandbeveiliging!

Kijk voor brandpreventiemiddelen op onze site:
https://www.rhbrandbeveiliging.nl/

Of download onze gratis RH Brandbeveiliging App via de App en Play Store

#opladen #gevaarlijk #brandveiligheid


Bekijk op Facebook