Wist je dat…

Meer dan 85% van de branden in gebouwen succesvol bestreden wordt met draagbare brandblussers

Roken grootste oorzaak

De meeste fatale woningbranden ontstonden door onvoorzichtig roken (35 procent), onvoorzichtig koken (25 procent) of door kortsluiting/ een defect apparaat (20 procent). Onder deze apparaten vallen onder meer een kookplaatje, stekkerverdeeldoos, videorecorder, wekkerradio of computer.

Brand blijft meestal in de ruimte

De meeste branden (65 procent) was bij aankomst van de brandweer beperkt gebleven tot de ruimte waar de brand was ontstaan. Bij bijna één vijfde (16 procent) was de brand beperkt gebleven tot het voorwerp. Meestal bleef de brand beperkt tot waar de brand was na aankomst van de brandweer.

Bouwmateriaal beïnvloedt brandontwikkeling

Bij 8 fatale woningbranden (30 procent) hadden de bouwmaterialen invloed op de brandontwikkeling. In bijna alle gevallen was er sprake van een combinatie van bouwmaterialen. In 4 gevallen ging het om een houten vloer, bij 3 om een dubbele beglazing, bij 2 om gesloten rolluiken, bij 2 om het type verwarming (gaskachel, cv-installatie met houtkachel), bij 2 om de dakisolatie en bij 1 brand ging het om een defecte elektrische installatie.

50 procent woningbranden in eengezinswoning

In totaal vond de helft van de fatale woningbranden plaats in een eengezinswoning, waaronder rijtjeswoningen. 38 procent vond plaats in een appartement, 9 procent in een chalet of caravan en 3 procent in een kelderbox van een galerijflat. Bij 30 procent van de fatale woningbranden was er sprake van zorgverlening aan huis (aanleuning/ seniorenflat).

Vluchtplan

Terwijl je ligt te slapen breekt er brand uit in je huis. Het is midden in de nacht en er is een hoop rook door de brand, dan lijkt je huis al snel een doolhof in het donker….Eén van de belangrijkste dingen is dat je rustig blijft en dat je het huis zo snel mogelijk verlaat. Om ervoor te zorgen dat je dit zo snel en veilig mogelijk kunt doen is het erg belangrijk om een vluchtplan te maken.

#brandblussers #rhbrandbeveiliging


Bekijk op Facebook