Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

5 veelvoorkomende oorzaken van brand in de horeca

5 veelvoorkomende oorzaken van brand in de horeca

In dit artikel gaat RH Brandbeveiliging de meest voorkomende oorzaken van brand in de horeca in detail beschrijven om u te helpen bij de voorbereiding en bescherming van uzelf in een geval bij een brand.

Keukens en kookgerei 

Of het nu in een hotel, een restaurant of een andere omgeving is, een keuken brengt een aantal brandgevaren met zich mee die kunnen escaleren als ze niet goed worden gecontroleerd. Van vlammen op een kookplaat tot frituuroliën en elektrische apparatuur zoals koelkasten en diepvriezers, er kunnen verschillende soorten branden uitbreken. 

Brandpreventie: zorg ervoor dat al het personeel goed is opgeleid en zich bewust is van alle brandgevaren in een keuken. Zorg ervoor dat de juiste soorten brandblussers aanwezig en gemakkelijk toegankelijk zijn. Wees waakzaam met de opslag en organisatie van brandbare materialen zoals oliën, handdoeken en papieren producten, bewaar ze niet in de buurt van open vuur of gebieden waar ze vatbaar kunnen zijn voor ontbranding.

Elektrische apparatuur

Elektrische apparatuur is aanwezig in elk gebouw in elke branche, en ondanks het belang ervan voor het dagelijks leven, is er altijd een risico op elektrische branden als het om elektrische apparatuur gaat. Of het nu gaat om een groot apparaat zoals een koelkast of iets kleiner, het enige dat nodig is, is een vonk van defecte bedrading om een brand te starten.

Brandpreventie: de meest effectieve manier om uzelf tegen elektrische brand te beschermen, is door uw elektrische apparatuur regelmatig te laten testen volgens de NEN 3140. Als het veilig is, wordt een sticker aangebracht die door servicemonteur die deze certificeert, met de datum van het onderhoud duidelijk weergegeven. Als het niet veilig is, moet het apparaat worden gerepareerd of vervangen. 

Roken

Gasten die bijvoorbeeld roken in hun kamer is erg gevaarlijk, ze kunnen tijdens het roken in slaap vallen en de brandende sigaret kan het beddengoed, de bekleding en andere brandbare materialen in een kamer in brand steken. Voor gebouwen zoals restaurants kan het personeel en gasten die buiten roken problemen veroorzaken als sigarettenpeuken niet op de juiste manier worden weggegooid.

Brandpreventie: rookmelders moeten in elke kamer worden geïnstalleerd en de regel 'niet roken' moet duidelijk worden gehandhaafd zodat alle gasten ze kunnen zien. Als een gast de regels negeert en brand veroorzaakt, zullen de rookmelders helpen om snel te reageren en te evacueren. Wijs duidelijke, ruime rookruimtes buiten aan en zorg ervoor dat sigarettenbakken in de buurt zijn om de sigarettenpeuken gemakkelijk en veilig te kunnen weggooien.

Rommelige uitgangsroutes

Dit is een gemakkelijk te vermijden, maar toch een verrassend veel voorkomende oorzaak van brand. Laten we allereerst vaststellen dat duidelijke uitgangsroutes absoluut essentieel zijn voor de brandveiligheid van welk pand dan ook! Bij brand moeten mensen het pand snel en veilig kunnen verlaten om paniek en het risico op letsel te minimaliseren. Rommelige vluchtroutes voorkomen niet alleen dat dit gebeurt, maar vormen op zichzelf ook een brandgevaar. Het opslaan van dozen, afval of andere materialen in de buurt van een nooduitgang is misschien het gemakkelijkste om te doen, maar deze items kunnen gemakkelijk en snel vlam vatten, waardoor u weinig tijd heeft om te reageren en vitale vluchtroutes blokkeren.

Brandpreventie: Zorg ervoor dat uitgangsroutes te allen tijde vrij blijven. Er mogen geen uitzonderingen op deze regel zijn. Wijs veilige gebieden aan voor de opslag van afval en andere materialen, en zorg ervoor dat ze regelmatig worden gecontroleerd. Zaken als vuilnisbakken moeten regelmatig worden geleegd.  

Opzettelijke branden

Helaas, hoeveel brandveiligheidsmaatregelen u ook neemt, er is altijd een kans dat iemand opzettelijk probeert een brand te stichten. Brandstichtingsaanvallen zijn de meest ernstige vormen van opzettelijk beginnen met brand, maar iets dat relatief minder ernstig is, zoals een brand in een kleine bak, kan zich gemakkelijk verspreiden en catastrofaal worden als het niet snel en correct wordt aangepakt.

Brandpreventie: effectieve beveiligingsmaatregelen vormen de eerste verdedigingslinie tegen kwaadwillende aanvallen. Van CCTV-camera's tot beveiligers, u moet investeren in de beveiliging van uw eigendom. Alleen al de aanwezigheid van CCTV-camera's kan een afschrikmiddel zijn voor vandalen, en ze zullen helpen bij het identificeren en arresteren van iedereen die verantwoordelijk is voor een brand.

RH Brandbeveiliging

RH Brandbeveiliging zijn experts in de levering, installatie en onderhoud van brandbeveiligingsapparatuur in het hele land. Met toegang tot de modernste brandbeveiligingsapparatuur en expertise die is aangescherpt door jarenlange ervaring, kunnen we ervoor zorgen dat uw eigendom zo veilig mogelijk is. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie 

Terug naar overzicht