Brandblussers met watermist

Brandblussers met watermist

In 200 voor Christus werd een handpomp uitgevonden door Ctesibius uit Alexandrië om branden mee te blussen. In de middeleeuwen werden straalpijpen gebruikt om water te vervoeren naar een brand. De Grote Brand van Londen (1666) werd met deze uitvinding geblust. Kapitein George ontwikkelde in 1819 de eerste draagbare brandblusser, die kaliumcarbonaat gebruikte als blusmiddel. 

Het was in de 20e eeuw toen wij met moderne brandblussers kwamen, zoals schuim, poeder brandblussers, water, natte chemicaliën en kooldioxide. Er zijn vijf brandklassen (Klasse A, Klasse B, Klasse C, Klasse D, Klasse E, Klasse F), en er is geen enkel type brandblusser dat alle branden veilig en effectief kan blussen. Elk van de vijf soorten blussers wordt gebruikt om verschillende klassen branden te blussen.

Uitvinder watermist brandblussers

Waterblussers zijn uitgevonden in de Verenigde Staten van Amerika in 1997. Deze blussers konden niet worden gebruikt bij brandbare vloeistoffen of elektrische branden vanwege de angst voor elektrocutie. Later werd het gewone water in de brandblusser vervangen door gedemoniseerde water, en ze noemden het 'watermist brandblussers'. De watermistbrandblusser is een enorme doorbraak in draagbare brandbestrijdingstechnologie. Het kan effectief branden blussen in brandbare materialen (Klasse A), ontvlambare vloeistoffen (Klasse B-branden), elektrische apparatuur (Klasse E) en frituurpannen (Klasse F-branden).

Hoe blussen deze watermist brandblusser?

De gedemoniseerde waternevel komt uit de blusser en wordt vanaf een veilige afstand direct over het vuur gesproeid. De waternevel koelt het vuur af om herverbranding te voorkomen en verstikt de zuurstof, waardoor het verstikt wordt. De waternevel is niet geleidend, waardoor het risico op elektrocutie wordt geëlimineerd. Klasse E-branden met een spanning van meer dan 1000V kunnen worden geblust.

Om veiligheidsredenen wordt geadviseerd om een afstand van minimaal 1 meter aan te houden, vooral bij branden van klasse E. De druppels zijn microscopisch klein en laten geen residu achter, waardoor het een optimale keuze is voor huishoudelijke branden, kantoren en voedselbereidingsruimtes. Sommige fabrikanten gebruiken stikstof met water om een fijne waternevel te creëren.

Voordelen watermist brandblussers

  1. Schone blusmiddel: Er is geen angst voor bijkomende schade aan elektrische apparatuur, gebouwen of meubels omdat er gedestilleerd water wordt gebruikt. 
  2. Residuvrij: De nevel is residuvrij. De commerciële bedrijven die zich zorgen maken over het poederachtige residu dat door andere brandblussers achterblijft, kunnen aanzienlijk profiteren, omdat het niets achterlaat. Het kan veilig worden gebruikt in restaurants, huizen, ziekenhuizen en kantoren. 
  3. Lagere kosten: het zou niet verkeerd zijn om het de meest ingenieuze uitvinding in brandbestrijdingstechnologie te noemen, aangezien het vrijwel elke brand veilig en effectief kan blussen. Het kan overal worden gebruikt, of het nu op uw werkplek of thuis is. Dit verlaagt de opleidings- en onderhoudskosten aanzienlijk.
  4. Milieuvriendelijk: geen zorgen over de schadelijke gevolgen voor het milieu, aangezien er geen giftige chemicaliën of gassen worden gebruikt bij het blussen. Ze veroorzaken absoluut geen schade aan de ozonlaag.
  5. Goedkoop: De gebruikte componenten zijn economisch in vergelijking met schuim, droog poeder en natte chemicaliën.
  6. Mensvriendelijk: ze kunnen ook op mensen en dieren worden gebruikt. De mist is vrij ongevaarlijk. Gezondheidsvriendelijk: aangezien de waternevel niet giftig is, is er geen risico op aandoeningen van de luchtwegen.
  7. Kleine ruimtes: aangezien er geen schadelijke effecten zijn, zelfs niet bij inademing, kan het gemakkelijk worden gebruikt in kleine ruimtes zoals boten.

Conclusie?

De watermist brandblusser is de beste keuze voor bijna alle soorten branden waar dan ook. Het is de toekomst in de brandblustechnologie. De talloze voordelen die het biedt ten opzichte van andere blussers, maken het tot een optimale oplossing. Ze zijn op meer dan één manier veilig, effectief en zuinig.

Terug naar overzicht