Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Brandveiligheidsrichtlijnen voor kamerverhuur en verhuurders

Brandveiligheidsrichtlijnen voor kamerverhuur en verhuurders

Brand is een van de meest prominente risico's voor huiseigenaren en bewoners, de gevolgen ervan kunnen catastrofaal en verwoestend zijn. Elk jaar zijn er meer dan 50.000 woningbranden in Nederland. In de afgelopen jaren zijn de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voor verhuurders van onroerend goed drastisch aangescherpt om ervoor te zorgen dat al het mogelijke wordt gedaan om huurders te beschermen tegen het risico op brand. Lees meer in het bouwbesluit.

Wat staat er in het kort in het Bouwbesluit:

  • Wettelijke verplichtingen verhuurders
  • Regels en voorschriften voor kamerverhuur
  • Benodigde apparatuur inclusief brandblussers, pictogrammen, rookmelders, branddeuren en veiligheidssignalering
  • Risicobeoordelingen en veiligheidscontroles
  • Belang van apparatuur onderhoud

Belangrijkste oorzaken van branden in huurwoningen

De drie belangrijkste oorzaken van brand in huurwoningen zijn roken, meubilair en stoffering en elektrische of gasstoringen. Sinds de inwerkingtreding van de Wet rookverbod, roken steeds minder mensen en stellen steeds meer particuliere verhuurders dat huurders 'niet-rokers' moeten zijn. Het is natuurlijk moeilijk om dit te controleren, maar een waarneembare verhuurder zal regelmatig eigendommen inspecteren, persoonlijk of door een makelaar. Het is erg moeilijk om de geur van rook in een woning te verbergen en als de huurder de huurregels overtreedt door te roken, hebben verhuurders het recht om hen te waarschuwen. Als roken is toegestaan, moeten verhuurders zorgen voor voldoende rookmelders in alle ruimtes waar roken is toegestaan.

Helaas zijn er nog steeds veel malafide verhuurders die het niet kunnen schelen aan wie ze hun eigendom verhuren, en de kans op branden veroorzaakt door roken is groter in deze eigendommen die niet aan regelmatige inspecties worden onderworpen. Ook is het wettelijk verplicht dat alle gestoffeerde meubelen en stoffering in gehuurde panden brandwerend zijn, d.m.v. impregneermiddelen en voorzien van een geldig impregneercertificaat dat bevestigt dat het brandwerend is.

Brandveiligheidsapparatuur voor kamerverhuur

Naast rookmelders is het aan te raden dat een particuliere verhuurder de volgende brandbeveiligingsmiddelen in zijn privéhuurwoning opneemt:

  • Blusdeken: dit is vooral belangrijk in een keuken, aangezien bijna tweederde van alle huisbranden in de keuken begint. Deze deken mag alleen op kleine vlammen worden gebruikt; een grote en snel groeiende brand vereist onmiddellijke evacuatie.
  • Voor persoonlijk gebruik is een schuimblusser 6 liter een alternatieve optie. Deze brandblussers zijn ideaal voor persoonlijk gebruik bij een kleine brand. Ze zijn er in verschillende soorten branden, waaronder poederblussers of een versie voor kookvuur, specifiek voor ons in kookruimtes, de vetblussers. Deze blussers hebben wel een verplichte jaarlijks onderhoud nodig en worden na gebruik weggegooid en of hervuld.
Terug naar overzicht