Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Brandveiligheid in huis

Brandveiligheid in huis

Brandweerkorpsen adviseren dat mensen in deze onzekere en ongekende tijden de basisbrandveiligheid in huis niet mogen vergeten. Doordat steeds meer mensen langere tijd binnenshuis doorbrengen, ook wanneer ze thuis moeten werken, is er een verhoogd risico op brand. Het is niet alleen belangrijk om u en uw gezin te beschermen, maar u moet er ook rekening mee houden dat u extra druk moet uitoefenen op hulpdiensten die al voor enorme uitdagingen staan.

Eenvoudige maatregelen om brand te voorkomen

Er zijn zulke simpele dingen die we allemaal kunnen doen om ervoor te zorgen dat we ons veilig voelen terwijl we allemaal meer tijd thuis doorbrengen. De eerste en meest essentiële maatregel die u kunt nemen, is controleren of alle rookmelders werken. Keukenbranden zijn een van de meest voorkomende oorzaken van huisbranden en het is gemakkelijk om afgeleid te worden als de kinderen om je heen druk zijn. Rokers moeten ook proberen waakzamer te zijn, vooral als u merkt dat u, terwijl u binnen blijft, ook meer binnen rookt.

Bovendien, aangezien mensen meer tijd thuis doorbrengen, is er ook een kans op hogere verwarmings- en elektriciteitsrekeningen. Laat u dus niet verleiden om uw toevlucht te nemen tot onveilige manieren om het huis te verwarmen om een paar euros te besparen. Het risico is het gewoon niet waard. We suggereren alleen dat mensen slechts een paar minuten de tijd nemen om te controleren of zij en hun families veilig zijn en geen risico lopen door een onverwachte brand in huis.

Brandveiligheidstips voor thuiswerkers

Zoals gezegd krijgen nu meer mensen het advies om vanuit huis te werken i.v.m. met COVID-19 wanneer ze kunnen, maar ook dit brengt brandveiligheidsrisico's met zich mee. Denk hierbij aan het overbelasten van stopcontacten of het gebruik van verkeerde laders voor tablets, laptops en mobiele telefoons.

Als je vanuit huis werkt (of gewoon binnen blijft), bekijk dan deze richtlijnen van RH Brandbeveiliging:

  • Houd uw elektrische apparatuur in de gaten, controleer op draden die loszitten of gebroken zijn en let op warme stekkers of die met donkere vlekken.
  • Overbelast stopcontacten niet. Neem elke stap om de kans op ontbranding op het gebied van elektriciteit te verkleinen, dit is nog steeds een veelvoorkomende oorzaak van branden in Nederland.
  • Kaarsen moeten in een houder worden geplaatst en uit de buurt worden gehouden van alles dat kan branden, zoals gordijnen of tapijten.
  • Zorg er altijd voor dat niets deuren of ramen blokkeert en dat de sleutels binnen handbereik zijn.
  • Rookpauzes moeten worden behandeld zoals in elke normale werkomgeving, ze moeten buitenshuis plaatsvinden en sigaretten moeten veilig worden weggegooid.
  • Brandblussers in huis en laat deze ook als advies om de 2 jaar onderhouden.


Terug naar overzicht