Weetjes en vragen droge blusleidingen

Weetjes en vragen droge blusleidingen

Geregeld krijgen wij bij RH Brandbeveiliging dezelfde vragen over droge blusleidingen. Om deze vragen voor te zijn zullen wij deze vandaag behandelen in onze droge blusleidingen nieuwsweetjes. De belangrijke vragen over droge stijgleidingen zal hier in deze blog worden beantwoord.

Welke materialen worden gebruikt voor droge blusleidingen?

  • Een droge blusleiding is een verzinkte stalen pijp die op elke etage van een hoog gebouw een brandkraan heeft waaraan de brandweer een brandweerslang kan aan sluiten. Op de begane grond zit ook een aansluiting, een zo gezegd storz koppeling waarop de tank van de brandweerauto aangesloten kan worden.

Wat zijn de droge blusleidingen eisen?

  • Niet geheel onbelangrijk maar droge blusleidingen zijn verplicht voor gebouwen waarbij de hoogste vloer van een verblijfsgebied boven de 20 meter hoogte ligt (volgens het artikel 6.29 van het Bouwbesluit uit 2012). Voor gebouwen lager dan 20 meter kan droge blusleidingen ook verplicht zijn, indien de brandweer nergens een brandkraan kan bereiken.

Wat schrijft het Bouwbesluit voor droge blusleidingen voor?

  • Het eerste lid van het Bouwbesluit voor gebouwen die een vloer van een verblijfsgebied hebben die hoger dan 20 meter zijn verplicht een droge blusleiding te zijn ge├»nstalleerd. Ook in het kader van gelijkwaardigheid en het bouwen van hoge of ondergrondse gebouwen kan een dergelijke droge stijgleiding verplicht en of zelfs noodzakelijk zijn.

Is het verplicht 5 jaarlijks droge blusleidingen te afpersen?

  • Een maal in de vijf jaar persen we de droge blusleidingen af volgens de NEN 1594. Indien de controle te hebben uitgevoerd, volgt de proef met een druk van 24 BAR. Na tien minuten wordt de behouden druk genoteerd en de leiding geleegd via de voeding aansluiting op de begaande grond.

Is een symbool voor mijn droge blusleiding verplicht?

  • Volgens de NEN 1594 hoort de voedingsaansluiting van een droge blusleiding te worden aangegeven met het symbool "B" (droge blusleidingen). Als er een gevelkast om de voedingsaansluiting aanwezig is, is het toegestaan het pictogram op de gevelkast worden geplakt.

Hoe is de werking van droge blusleidingen?

  • Een droge blusleiding is een stijgleiding van stalen leidingen. Op verschillende punten, bijvoorbeeld iedere verdieping, zit een voedingsaansluiting en een brandslangaansluitingen, ook wel brandkranen genoemd. Zo kan de brandweer met het eigen pompsysteem van de brandweerauto het water naar de verdiepingen pompen en via de aangesloten brandslang het brandje veilig en snel blussen.

Overige informatie, vragen en nieuws berichten

Terug naar overzicht