Blijf deze zomer brandveilig met barbecueën

Blijf deze zomer brandveilig met barbecueën

We hebben het geluk gehad dat we met de zomerse lockdown van 2020 echt heerlijk weer hebben gehad. En met meer mooi weer in de komende maanden, kijken we uit naar nog een paar gezellige en brandveilige BBQ's, vooral nu dadelijk in deze zomer weer groepen buiten samen mogen komen. In tegenstelling tot veel van onze tegenhangers op het Europese en zuidelijk halfrond, krijgen wij Nederlanders niet altijd de kans om buiten te koken. Hierdoor zijn we misschien niet altijd even 'brandveiligheidswijs' als het gaat om het BBQ-seizoen, en in het bijzonder bij het blussen van de BBQ na gebruik. 

Dus tips zijn altijd welkom!?

Voordat je de BBQ aansteekt

Planning is belangrijk om u en uw gezin veilig te houden bij een barbecue. Het eerste waar u aan moet denken, is waar u de BBQ gaat plaatsen? Het is belangrijk dat de ruimte vrij is van overhangende takken of naast puin of afval en op een stevige, vlakke ondergrond. Het is ook een goed idee om de BBQ uit de wind te plaatsen om te voorkomen dat er vlammen rond waaien (en vooral op de kok). 

Je moet ook bedenken welk type brandstof je nodig hebt voor je barbecue en hoe je de brand gaat blussen in zowel geval van nood als na gebruik. Houtskool is de meest populaire keuze voor de meeste barbecues en het is belangrijk om alleen voldoende houtskool te gebruiken om de bodem van de barbecue te bedekken en dat je de barbecue aansteekt als de kolen koud zijn. Overtollige houtskool moet op een veilige plaats worden bewaard, uit de buurt van de BBQ.

Als u een barbecue gebruikt die gas nodig heeft, moet u de gasfles elke zomer vervangen, omdat koude temperaturen tijdens de wintermaanden de behuizing kunnen beschadigen. En u moet het gas buiten of in een zeer goed geventileerde ruimte vervangen. Voordat je je gasbarbecue voor het eerst aansteekt, moet je even de gasconfiguratie op lekkage controleren. Borstel gewoon zeepwater rond de verbindingen van het leidingwerk, als u belletjes ziet, duidt dit op een gaslek.

De juiste brandblusser kiezen voor uw barbecue 

Het is een goed idee om te investeren in een geschikte brandblusser, vooral als u van plan bent de komende maanden een aantal barbecues te houden. Maar het is niet alleen een kwestie van een oude brandblusser kopen!

Waterblussers zijn bijvoorbeeld niet geschikt om een BBQ-vuur te blussen. Dit komt omdat het vuur wordt aangewakkerd door het vet van het vlees dat op de grill wordt gebakken en oliebranden en water mogen niet worden gemengd. Als je water gebruikt om je barbecue brandje te blussen, kan dit een kleine maar gevaarlijke explosie veroorzaken en kan het gaan spetteren.

Brandblussers met koolstofdioxide moeten ook worden vermeden op de barbecue, omdat ze geschikter zijn voor een gesloten omgeving omdat ze de zuurstof kunnen uitsluiten en het vuur kunnen smoren. Maar in de buitenlucht, zeker als het een beetje winderig is, lost het gas snel op. Ook al is de CO2 die uit de blusser vrijkomt erg koud, het zal het vuur niet significant afkoelen, wat ook opnieuw kan ontsteken als het niet volledig wordt gedoofd.

Schuimblussers en of vetbrandblussers van RH Brandbeveiliging, worden dan ook aanbevolen voor keukens en het blussen van frituurpannen, en zijn dus geschikter voor gebruik op een BBQ. Maar let op: als je een schuimblusser gebruikt terwijl er nog eten op de barbecue staat, kan deze niet meer worden gered of gegeten als het vuur gedoofd is.

Ontwerpen recente blogs

Terug naar overzicht