Blushelikopters ingezet voor bosbranden

Blushelikopters ingezet voor bosbranden

Turkse bosbranden: toeristen weg, bossen verwoest, mensen in tranen. Het is een ramp van ongekende omvang: de bosbranden in Griekenland. Heftige bosbranden in landen rond de Middellandse Zee. Bij het blussen van branden vanuit de lucht worden blushelikopters ingezet. Onder de blushelikopter word een bambi bucket waterzak gemonteerd, die na het opstijgen openklapt als een omgekeerde paraplu. Om tijd te besparen gebeurt het vullen zo dicht mogelijk bij de brand. Dit kan overal (zelfs in een zwembad), zolang het water minimaal 2 meter diep is. Met een vernevelaar, een soort douchekop onder de bambi bucket, is het mogelijk een groter gebied in een keer te besproeien. De grootste volume aan water vervoeren is mogelijk met de Chinook helikopter, maar liefs 10.000 liter.

Vuurzwepen inzetten bij bosbranden

Bij heide- en duinbranden zijn vuurzwepen zeer nuttig. Een vuurzweep is een soort bezem met aan het einde verende metaalstrippen. Bij een natuurbrand woelen brandweerlieden met vuurzwepen de grond om en voorkomen zo dat het vuur opnieuw oplaait. Dit doen zij door kleine op en neergaande of vegende bewegingen te maken.

Brandgangen en bereikbaarheid

Er worden ook Leopard genietank met bulldozerblad en kraan ingezet voor het vlak maken van ruige terreinen en het maken van brandgangen. De brede stroken die de tank graaft, voorkomen dat het vuur in korte tijd overslaat. De wiellaadschop (shovel) is bedoeld voor het afdekken van vuur met aarde en het uitrijden van smeulende resten.

Overige nieuwsberichten

Terug naar overzicht