Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Brandblusser brandklasse F

Brandblusser brandklasse F

Elke brandklasse vereist een ander type brandblusser, het gebruik van de verkeerde blusser voor de verkeerde brand kan het risico voor de gebruiker vergroten. In dit gaan we meer vertellen over branden met brandklasse F.

Wat zijn klasse F-branden?

Klasse F-branden worden veroorzaakt door branden met bakoliën en vetten. Deze branden ontstaan wanneer oliën of vetten hun vlampunt bereiken, in dit geval ligt het vlampunt rond de 315 ° c. Bij 340 ° C kunnen bakoliën en -vetten zelfontbranding bereiken, dat wil zeggen dat ze kunnen ontsteken zonder een vlam of andere ontstekingsbron. Deze branden kunnen buitengewoon gevaarlijk zijn en kunnen zich zeer snel verspreiden.

Hoe blus je een brand met een brandklasse F?

Om een brand met een brandklasse F te blussen, hebt u een Wet chemicals brandblusser (vetbrandblussers) nodig. Alle andere soorten brandblussers zijn ongeschikt voor dit soort branden. Het proces werkt als volgt: bij het blussen van een brand vormt zich een laag schuim bovenop de brandende olie, waardoor deze geen zuurstof meer krijgt en dooft. Deze blussers maken ook gebruik van kaliumzouten, die de vlam effectief verminderen.

Zorg er bij het gebruik van een vetblusser voor dat u op veilige afstand van de vlammen blijft en richt de blusslang van uw vetblusser boven de vlammen. Knijp in de afsluiter om het blusmiddel vrij te geven, zodat u deze bovenaf op het vuur kan spuiten.

Hoe Klasse F-branden te vermijden

Dit soort branden komen veel voor in de huishoudelijke en commerciële keukens. Om het risico van het uitbreken van een klasse F-brand te minimaliseren, is het essentieel dat pannen met hete olie of heet vet niet onbeheerd worden achtergelaten. Eventueel gemorste oliën en vetten moet ook zo snel mogelijk worden opgeruimd. Als je met olie of vet kookt en er komt rook uit de pan, zet dan de kookplaat uit of haal de pan helemaal van het vuur en laat de olie afkoelen voordat je verder gaat met koken.

Blusdekens

Naast uw vetbrand blussers zijn er meestal in de commerciële keukens blusdekens  aanwezig. De deken is gemaakt van brandwerend materiaal en verstikt het vuur en dooft het door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Net als brandblussers moeten de dekens op een gemakkelijk toegankelijke plaats worden opgeborgen.

RH Brandbeveiliging

RH Brandbeveiliging is trots om klanten in het hele land brandblussers van de hoogste kwaliteit te leveren. Als toonaangevend onafhankelijk brandveiligheidsbedrijf hebben we alleen de hoogste verplichtingen en eisen aan brandblussers op voorraad. We kunnen alle soorten brandblussers leveren en installeren, evenals personeel opleiden om ervoor te zorgen dat uw bedrijf op de juiste manier is uitgerust om de verspreiding van brand te voorkomen.

Recente blogberichten

Terug naar overzicht