Brandveiligheid in de bouw

Brandveiligheid in de bouw

Bouwplaatsen kunnen enkele van de gevaarlijkste en duurste branden veroorzaken. De werkplek is vol risico's en als er brand uitbreekt, kan deze zich snel verspreiden en situaties creëren die het voor brandweerlieden moeilijk maken om de brand onder controle te krijgen of vastzittende werknemers te redden.

Wat moet u weten over de brandveiligheid in de bouw

Branden op bouwplaatsen vormen een groot risico op materiële schade en persoonlijk. Wat is bijzonder gevoelig voor branden? Structuren gebouwd met houten frame. Gebouwen met een houten frame, met name lichtgewicht constructies met een houten frame, worden snel verbruikt en kunnen in een mum van tijd in een gevaarlijke brandtrap veranderen. 

Hoewel gebouwen met een stalen frame net zo kwetsbaar zijn voor brandgevaar, is de kans groter dat gebouwen met een houten frame instorten als ze in brand staan. Onafgewerkte muren en trappenhuizen kunnen een windtunneleffect creëren dat vlammen verergert, waardoor er weinig vluchtroutes overblijven voor werknemers en nog minder toegangen voor brandweerlieden om toegang te krijgen tot de structuur zonder bang te zijn om bekneld te raken. Branden op de bouwplaats vinden vaak plaats voordat sprinklersystemen en alarmen zijn geïnstalleerd, zodat branden zich met weinig waarschuwing kunnen verspreiden. Aangezien er overal voorraden brandbare materialen zijn, kan een verdwaalde vonk of smeulende sigaret tot een ramp leiden.

Het aanpakken van brandveiligheidsrisico's in de bouw

De bouwomgeving is rijp met de vier elementen die nodig zijn om een brand te starten: zuurstof, warmte, brandstof en een chemische reactie. Van de open ruimtes die zorgen voor ventilatie voor het aanwakkeren van vlammen tot de apparatuur die grote hoeveelheden warmte en vonken produceert, het risico op brand tijdens de bouw kan nooit volledig worden uitgesloten, maar er zijn strategieën die managers en werknemers kunnen gebruiken om het risico op brand te beperken. schade aan eigendommen of aan zichzelf. 

Werken met vonken die brand kunnen veroorzaken

Vonken van lassen, zagen, slijpen en andere processen kunnen leiden tot brand op de werkplek, vooral wanneer dat werk wordt uitgevoerd in de buurt van brandbare materialen. Wanneer heet werk als dit wordt afgerond, wijs dan een brandwacht toe met medewerkers die zijn opgeleid in brandpreventie- en blustechnieken. Het is goed om te onthouden dat je brandwacht de duur van het project moet verlengen, en ook tijdens een afkoelperiode. 

Het gebruik van tijdelijke kachels

Verwarmingstoestellen moeten altijd worden gecontroleerd wanneer ze in gebruik zijn. Alle tijdelijke verwarmingen die op de bouwplaats worden gebracht, moeten CE gecertificeerd zijn en goedgekeurd door het projectmanagement.

Brandbare materialen

Brandbare materialen kunnen een brand als brandstof aanzienlijk versnellen. Brandstoffen en andere ontvlambare vloeistoffen en gassen moeten uit de buurt van brandgevaarlijke gebieden worden opgeslagen en tijdens gebruik worden gecontroleerd.

Elektrische bedradingen

Defecte bedrading is een veelvoorkomend gevaar voor brandveiligheid in de bouw. Elektrische en verlichtingssystemen moeten worden geïnstalleerd om te voldoen aan de normen, maar moeten ook regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden door een elektricien.

Verplaatste brandblussers

Als er geen brandbeveiligingssystemen zoals brandmeldinstallaties en sprinklerinstallaties zijn geïnstalleerd, loopt de hele bouwplaats een verhoogd risico op brand. Zorg ervoor dat alle werknemers toegang hebben tot een brandblusser en weten hoe ze er een moeten gebruiken, weten waar de dichtstbijzijnde brandkranen zich bevinden en de tekenen van brand kunnen herkennen die anderen en de brandweer zo snel mogelijk op de hoogte stellen van gevaar. 

RH Brandbeveiliging is uw partner op het gebeid van brandveiligheid

Als u op zoek bent naar manieren om uw brandveiligheid in de bouw te verbeteren, kan RH Brandbeveiliging u helpen. Onze technici kunnen u door de ins en outs van brandbeveiliging op bouwplaatsen leiden en u helpen een veiligere, productievere werkomgeving voor uw bouwprojecten te realiseren.

Recente blogberichten

Terug naar overzicht