Herdenking aanslagen van 9/11 20 jaar geleden

Herdenking aanslagen van 9/11 20 jaar geleden

Amerika rouwt om de 20e geleden terroristische aanslagen op New York en Washington, waarbij bijna 3.000 mensen omkwamen en die de 21e eeuw vorm hebben gegeven. Joe Biden zal zich op drie verschillende locaties bij de families van de slachtoffers voegen, in wat hij misschien had gehoopt dat het een zeldzaam moment van nationale eenheid zou worden. Maar de woede over de recente mislukte terugtrekking van de Amerikaanse president uit Afghanistan is nog steeds rauw. Twee decennia later staan beelden van 11 september 2001 levendig in de herinnering van sommigen iedereen kan zich herinneren waar ze waren, maar vertegenwoordigen ze nu een historische gebeurtenis voor een nieuwe generatie die na de gruweldaad is geboren.

De aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001 waren een keerpunt voor de hele wereld. In de twintig jaar die sindsdien zijn verstreken, hebben zich in tegenstelling tot landen om ons heen in Nederland geen grootschalige aanslagen vanuit jihadistische hoek voorgedaan. Toch zijn de gevolgen van 9/11 ook in Nederland nog altijd merkbaar.

Veiligheid werd na de aanslagen ineens topprioriteit 

Overal in de wereld werden zowel zichtbare als onzichtbare veiligheidsmaatregelen aangescherpt, ook in Nederland. Zo waren militairen zichtbaarder op straat, werden er vaker betonblokken voor ingangen van gebouwen en openbare plekken gelegd, en werd het verplicht jezelf altijd te kunnen identificeren. Veel van die maatregelen gelden nog altijd.

Oude nieuwsberichten

Terug naar overzicht