Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Brandblussers in vrachtwagens en de boetes voor het niet voldoen aan deze wetgeving

Brandblussers in vrachtwagens en de boetes voor het niet voldoen aan deze wetgeving

RH Brandbeveiliging ontvangt de afgelopen dagen veel vragen van klanten dat ook niet-Nederlandse weggebruikers in Nederland bekeurd worden op het niet aanwezig hebben van brandblussers in de vrachtwagen.

De regelgeving is als volgt:

Alle motorvoertuigen (ook niet-Nederlands gekentekende) dienen te zijn voorzien van een brandblusser. Aan boord van elk voertuig met een maximaal toegestane massa van meer dan 7,5 ton moet zich een brandblusser van 3 kg bevinden. Een bijkomende brandblusser met hetzelfde gewicht moet aan boord zijn van voertuigen die gebruikt worden om een aanhangwagen te trekken met een toegelaten maximumgewicht van meer dan 2,5 ton, die brandblusser mag ook in de aanhangwagen geplaatst worden.

Brandblussers voor vrachtwagens en de wetgeving

Kortom, een combinatie trekker + oplegger of vrachtwagen + aanhangwagen moet in het bezit zijn van 2 brandblussers van 3 kg. Bij transport van gevaarlijke goederen moet er een brandblusser van 3 kg en een brandblusser van 9 kg aanwezig zijn. De brandblussers moeten op een steun / montagebeugel staan of hangen, en op een in het oog vallende en gemakkelijk te bereiken plek zijn aangebracht. Ten minste één brandblusser moet zich binnen het bereik van de bestuurder bevinden. Deze voertuigen dienen verder te zijn voorzien van een gevarendriehoek. Draagbare waarschuwingslampen zijn niet verplicht.

Oud nieuws

Terug naar overzicht