Hoe vaak moet u brandblussers onderhouden?

Hoe vaak moet u brandblussers onderhouden?

Hoe vaak moeten brandblussers worden onderhouden? Welnu, het Bouwbesluit en uw verzekeringsmaatschappij heeft uitgebreide voorschriften met betrekking tot brandbeveiligingsmiddelen en de wettelijke eisen die gelden als het gaat om brandbeveiliging van uw gebouw. Een belangrijk ding waar u zich zorgen over moet maken, is het onderhoud van de brandblusser. Een brandblusser is een van de meest elementaire en essentiële vormen van brandbeveiligingsapparatuur. Brandblussers hebben echter onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze effectief en veilig werken. Met dat in gedachten, lees verder om alles te ontdekken wat u moet weten.

Hoe vaak moet u uw brandblusser laten keuren en onderhouden

De regelgeving die op dit moment in Nederland van kracht is, schrijft voor dat een bevoegd persoon minimaal één keer per jaar brandblussers moet onderhouden. Een competent persoon duidt over het algemeen iemand aan die een relevante REOB-kwalificatie diploma heeft. De geldende wetgeving stelt ook dat een uitgebreid onderhoud aan brandblussers om de vijf of tien jaar moet worden uitgevoerd, afhankelijk van het type brandblusser dat u heeft. 

Maandelijks en visuele inspecties van brandblussers

Hoewel onderhoud en service één keer per jaar moeten worden uitgevoerd, moet u één keer per maand een visuele inspectie aan uw brandblusser uitvoeren. Enkele van de verschillende dingen waar u op moet letten, zijn de volgende:

  • Eventuele aanwijzingen van schade of dat iemand met de brandblusser heeft geknoeid
  • Zorg ervoor dat de manometer op de blusser naar groen wijst
  • Til de blusser op om ervoor te zorgen dat deze vol aanvoelt
  • Zorg ervoor dat de brandblussers zichtbaar zijn en dat niets hun zicht belemmert
  • Controleer of er geen gele controle stickers ontbreken. 
  • Een gebroken of wiebelend handvat bevatten
  • Ontbrekende, gebroken borgpennen of zegels
  • Een verstopt, gescheurd of gebarsten mondstuk of slang heeft

Dit zijn enkele van de verschillende dingen waar u op moet letten wanneer u uw brandblussers eenmaal per maand visueel inspecteert. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw maandelijkse inspecties ook worden geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat er voldoende informatie gereed is voor wanneer de brandblussers grondiger worden onderhouden.

Jaarlijks onderhoud aan uw brandblussers

Een bekwame REOB erkend RH Brandbeveiliging servicemonteur moet eenmaal per jaar een volledige inspectie van uw brandblussers uitvoeren om er zeker van te zijn dat ze werken volgens de Nederlandse norm NEN 2559. De vakman zal een grondige onderhoudscontrole en inspectie uitvoeren. Indien nodig voeren wij ook eventuele reparaties uit in overeenstemming met de Nederlandse-richtlijnen. Nadat de blusser de jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft doorstaan, wordt deze gelabeld en gedateerd. Als reparatie niet mogelijk is, moet u de brandblusser vervangen. 

Wanneer u onze diensten inschakelt, gaan wij niet alleen kijken naar de staat van de brandveiligheidsapparatuur. Ook wordt gekeken of deze op de juiste manier is gemonteerd en op de juiste plek staat. Wij kunnen controleren hoe u de brandblussers hebt gegroepeerd om er zeker van te zijn dat ze een passende bescherming bieden tegen eventuele gevaren in het betreffende gebied.

Meer nieuws van de expert

Terug naar overzicht